Racuchy jak u babci
Posted 28 grudzień 2010 by
Servings:

Ingredients

Directions

Składniki: 30-40dag mąki, 1 szklanka mleka, 2,5 dag drożdży lub 1 paczuszka drożdży suszonych (DrOetker), 1 czubata łyżka cukru, 1 cukier waniliowy, 3 jajka, tłuszcz do smażenia (najlepiej olej) Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i cukier waniliowy, łyżeczkę mąki i drożdże. (Mleko nie może być zbyt ciepłe, gdyż drożdże nie urosną. ) Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ~ 1/2 h. Do dużej misy wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wyrośnięte drożdże z mlekiem i cukrem. Wszystko wymieszać dużą łyżką, zagarniając szerokimi ruchami tylną stroną łyżki, aby w ciasto nabrało się dużo powietrza, a wtedy ciasto dobrze wyrośnie. Mieszać dość długo. Następnie odstawiamy w ciepłe zaciszne miejsce na ~ 2h. Ciasto należy co trochę kontrolować, gdyż czasem potrafi mocno urosnąć i wypływa z naczynia. Gdy już ciasto wyrośnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy łyżkę ciasta rozciągając je widelcem na dość płaskie placuszki. Po usmażeniu jednej strony obracamy na drugą. Można zrobić racuchy z jabłkami, jagodami czy innymi owocami, wrzucając je do masy, a następnie nakładając na patelnię obtoczone w cieście. Racuchy najlepiej obraca się przy pomocy wykałaczki szaszłykowej, gdyż jednocześnie sprawdza się czy placuszek nie jest surowy w środku. Układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiary tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Można posmarować konfiturą, w/g naszego smaku.