Jajka faszerowane na stół wielkanocny

  • Posted on Marzec 28, 2011 at 12:02
Posted 28 marca 2011 by admin

Ingredients

Directions

Teraz pościmy, ale wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Trzeba zaplanować potrawy na śniadanie niedzielne. Stół świąteczny można urozmaicić np. jajkami faszerowanymi. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt smakowy przechodzi oczekiwania konsumujących.

Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo, ~ 30dag pieczarek, 2 cebule, szczypiorek, majonez, sól i pieprz.

Przygotowanie: Na oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy jest lekko podsmażona dodajemy pieczarki pokrojone w dość drobną kosteczkę i smażymy dalej przyprawione solą i pieprzem do smaku. Jajka kroimy wzdłuż na połówki i delikatnie wyjmujemy żółtka. Połówki jajek zostaną później napełnione farszem. W płytkiej miseczce lub na głębszym talerzu widelcem rozgniatamy żółtka, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i usmażone pieczarki z cebulką, a następnie dodajemy po trochu majonez, aby uzyskać jednolity farsz. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Można dodać jakiś swój indywidualny ulubiony smak np. curry itp. Połówki białek układamy na półmisku czy talerzu płaskim napełniając farszem, aby wystawał z jajka. Spróbujcie są na prawdę bardzo smaczne!

  • Filed under:

Comments are closed.